מחירון בניית אתרים 2014

גילוי נאות:
לפני ,תשע שנים, כשהתחלתי את דרכי כעצמאי פול-טיים בבניית אתרים, העליתי לרשת רשימה הסוקרת את טווחי המחירים המקובלים לבניית אתרים, ודנה בציפיות הסבירות מכל טווח מחירים. מאז קראו אותה עשרות אלפי גולשים, ואני ממשיך לקבל כמעט מדי יום פניות של גולשים המתייחסים לפרטי אותה רשימה ולמחירים הנקובים בה, למרות שאלו וגם אלו כבר לא רלוונטיים זה מכבר.

גם המצב שלי כבר השתנה, ועיקר מאמצי בשנתיים האחרונות מופנה לאספקטים אחרים של נוכחות אונליין, ויזמות אינטרנט עצמאית. אני עדיין עוסק גם בבניית אתרים, אבל כבר לא חשוף לתחרות הפרועה בשוק הישראלי, עובד בעיקר עם חו"ל, ויכול להרשות לעצמי להיות יותר בררן בבחירת הפרויקטים שלי.

הרי כי כן, החלטתי להקצות שעה שעתיים בשבת אביבית זו של סוף החורף, ולנסות לרענן את האינפורמציה המופיעה ברשימה המקורית בהתאם לשוק של 2014, כשירות לציבור ובתקווה שהדבר יחסוך לי הסברים טלפוניים (גם אני חלק מהציבור).

אם כן, מה השתנה במחירי בניית אתרים?
בשורה אחת: הבינוניות מתה.
סקירת שוק קצרה למתעניינים (מי שהגיע לפה כדי לראות מספרים – יקבל את מבוקשו בסוף הרשימה).

שוק בניית האתרים הישראלי

2014 מוצאת את שוק בניית האתרים בשיא של תפוקה ובשיא של בזבוז משאבים.
בבואנו לבחון את 3 הקבוצות העיקריות של הספקים, נמצא כי המצב של שלושתן השתנה.

ספקים צעירים

ב-2014 הוזרקו לשוק פרילנסרים צעירים באלפיהם. המשבר הכלכלי וגלי הפיטורין חברו לקלות הרבה בה ניתן לבנות אתר בסיסי (הידד למערכות ניהול התוכן קוד פתוח!) והביאו לאינפלציה מטורפת של ספקים שמנסים את כוחם בבניית אתרים. התחום מאד אטרקטיבי (בעיקר בעיני מי שלא נמצא בו), ההשקעה בפתיחת עסק היא זעומה, והפיתוי של עבודה מהבית מסמא את עיניהם של מפוטרי ההייטק והמשוחררים הצעירים מצבא ההגנה לישראל, שלא לדבר על הזמינות הגוברת של מיקור חוץ בעלות של שקית קמח לאתר.

התחרות הפרועה בקצה התחתון של בניית האתרים (להלן: אתר בשקל) גרמה לצניחת מחירים וקריסה של סטנדרטים, שהשפיעו גם על הספקים הבינוניים והוותיקים. כל חודש נכנסים לשוק מאות ספקים שרוצים לנסות את מזלם בבניית אתרים. הם בונים אתר אחד לאמא, ואתר אחד לאבא, ואז מקבלים עבודה "אמיתית" על בסיס שני האתרים שבאמתחתם. פרוייקט "אמיתי" זה מתומחר "ברצפה"; גם בגלל התחרות, וגם בגלל שעדיין אינם מבינים ולו חצי מהמשמעות של תהליך הפקת אתר. הספקים הצעירים מושכים ארבעה חמישה חודשים על פרוייקט או שניים שתומחרו באלפיים שקל, מבינים שככה אי אפשר להמשיך, ופונים ללימודי דיקור סיני או טיפול באבנים. עוד זה יוצא וזה בא - מייד מחליפים את מקומם ספקים צעירים חדשים ותמימים ממחזור הגיוס המשוחרר הבא, והשוק נשמר במצב מתמיד של תחרות פרועה, מחירי הפסד ורמה נמוכה של מוצרים ושל שירות (שמצידם משמרים את הסטנדרטים הנמוכים מלכתחילה של עיצוב האתרים הישראליים).

ובזבוז משאבים למה?

אישית אני יכול להעיד, כי כמות הפניות שבסיסן סיפורי אימה על אובדן אלפי שקלים (אלפים ספורים ביד קפוצה אמנם, אך עדיין...) שאני מקבל מדי יום עלתה פלאים. יום לא עובר בו נמנע ממני סיפור אימה של לקוח שהשקיע 1000-3000 ₪ באתר, והחליט לפנות לספק אחר אחרי שסובבו אותו בכחש במשך חודשים בטוענות מטוענות שונות. כספים רבים יורדים לטמיון בשל הנהייה אחר מקסם השווא של ה"מחיר". פראיירים, מסתבר, לא רק מתחלפים אלא גם מתרבים, וכעת יש להם יותר הזדמנויות לאבד את כספם מאי פעם.

ספקים בשכבת הביניים

שכבת הביניים של הספקים מאופיינת בסטנדרטי עבודה טובים, נסיון של שלוש ארבע שנים בשוק, ובבנייה גם של אתרים מורכבים יותר מבלוגים ואתרי תדמית. הבעייה: בישראל כמו בישראל, מעמד הביניים הולך ונעלם. גם בשוק בניית האתרים של 2014 שכבת הביניים של הספקים הולכת ונמחקת: בשל התחרות העזה מלמטה, קרסה רוב שכבת הביניים והצטרפה לשכבה הנמוכה, הורידה מחירים באופן דרמטי והתחילה לנפק אתרים בשקל/בחמש דקות. חלק קטן משכבת הביניים הצליחו להישאר במקומם, או אף לעלות למעלה להמשיך לספק עבודה רצינית ואיכותית בתימחור המאפשר אותה.

ספקים ותיקים

גם הספקים הותיקים נמשכו למטה. רובם התחילו להציע אתרים תבניתיים, ואפילו ביצעו את המעבר לדוט נט (התחליף העלוב של מיקרוסופט ל-php, שממתן את הפער בין הקוד הקנייני עליו מבוססים רוב הספקים הותיקים, לקוד הפתוח העומד בבסיס הספקים הבינוניים והצעירים).

שינויים טכנולוגיים

2014 נישאת על צונאמי של קוד פתוח איכותי, גמיש וקל לניהול. שנה זו ראתה את עלייתה של וורדפרס כפלטפורמה המובילה בעולם ניהול התוכן האינטרנטי. גירסאות וורדפרס העדכניות הכניסו פיצ'רים משובחים שצמצמו עד מאד את הפער הטכנולוגי עם המתחרה (דרופל) ואפשרו למשתמשים לנהל תכנים ותפריטים בגמישות רבה מאי פעם. וורדפרס המשיכה לנגוס בטריטוריה של ג'ומלה מלמטה, דרופל המשיכה לנגוס בה מלמעלה, וג'ומלה הפכה להיות לא רלוונטית יותר מתמיד. לא קיימת יותר מערכת ייעודית לאתרים ברמת מורכבות בינונית. כעת מתחלקות רק שתי מערכות בעוגה: וורדפרס לאתרים פשוטים ובינוניים ודרופל לאתרים בינוניים ומורכבים. שחקנים חדשים בשוק (כמו קונקריט 5) עדיין לא התחילו לקיים את ההבטחות שהם מפזרים ברוחב לב, ושחקנים איכותיים כמו מג'נטו נשארו רלוונטיים רק לצרכים הפרטניים שלשמם הוקמו, וטרם השכילו לעשות את המעבר לניהול תוכן סטנדרטי.

השורה התחתונה – מחירון בניית אתרים

בניית אתרים 0-3000 ₪

לפני שש שנים נתתי פירוט רציני גם על קטגוריית מחירים זו. בזמנו עוד שגיתי במחשבה שאפשר להסביר ללקוח שמחפש "מציאות" ו/או שיש לו תקציב לא מציאותי, מדוע משתלם לו להשקיע יותר ממה שתכנן במקור. כיום, לאחר ש"תרמתי" מאות שעות ייעוץ בחינם לאנשים שהעדיפו, בסופו של דבר, ללכת ולהיכשל בזול, עם ספקים אחרים, אני יודע שחבל על המאמץ.
יש לך פחות מ-3000 ש"ח לאתר? שיהיה לכולנו בהצלחה.

בניית אתרים 3000-8000 ₪

רוב הספקים עובדים בטווח זה של מחירים.כאן תמצאו בעיקר ספקים מתחילים, אך גם ספקים שבאמתחתם שנתיים שלוש של עבודה והם פשוט לא מוצלחים במיוחד.
בקטגוריה זו ניתן למצוא: 1) מה זה אתר איכותי? ובכן, האיכות של האתר התבניתי מתבטאת בטיב הפלטפורמה וגמישותה, במספר התוספים המתלווים אליה ובאיכותם, במידת העצמאות שהיא מקנה לבעל האתר, ובטיב השירות והתמיכה לאחר ההתקנה. החיסרון – עיצוב תבניתי אינו ייחודי ולא יצליח להגשים שאיפות עיצוביות יומרניות או יוצאות דופן. אין זה אומר שאתרים כאלה לא יכולים להיראות טוב, ואפילו טוב מאד. יש כיום מספר גדול של תבניות מדהימות, שכולן גמישות מספיק כדי לאפשר לכל עסק למצוא את המיתוג הספציפי המתאים לו. אבל אם מה שאתה רוצה זה אתר שעוד לא נראה כמוהו באינטרנט, עם ציפורים מתעופפות באנימציה ותפריטי גלישה תלת מימדיים, או לחלופין עיצוב איכותי אמיתי ומתוחכם המותאם לצרכים שלך ולקהל היעד באופן אבסולוטי – כאן לא תקבל את מבוקשך.

2) אתר לא איכותי בעיצוב בוטיק: המלצה - חיסכו לעצמכם כאב ראש, ואבדן זמן וכסף ורדו מזה כבר עכשיו. בניית אתרים כביכול ב"עיצוב בוטיק" (עיצוב אתרים ייחודי ותפור לפי צרכי הלקוח) שמתומחרת בטווח מחירים זה, היא אפשרית בהחלט ואפילו נפוצה, אך רמת העיצוב תהיה ירודה וכך גם רמת הקוד, הקידום והשירות. ברור שתמיד יהי מי שיבטיח לכם הרים וגבעות תמורת 5000 ₪, אבל המדובר בהכרח בספקים צעירים, שלא מבינים שעלה להם 1000 ש"ח רק להביא אותך לטלפון, שהפרויקט ימשך פי חמישה ממה שהם מעריכים, ושאתה זכאי לשירות ולתמיכה חופשית במשך שנים. אלו ספקים בלי נסיון, שעדיין לא מבינים את המשמעות של פרוייקט בניית אתר, וקרוב לוודאי לא יצליחו להחזיק מעמד בשוק לאורך זמן, ובשלב זה או אחר יפסיקו לתת תמיכה ללקוחותיהם הותיקים, מפאת סגירת הסטודיו. אתר אמיתי קשה מאד למצוא בפחות מ-10,000 ₪ ואפילו תמחור זה לא נותן יותר מדי חופש משחק בחלוקת הזמן של הספק. זאת האמת, והאמת, כדרכה, מכוערת. לא מאמינים? שיהיה לכולנו בהצלחה.

בניית אתרים 8000 ₪ ומעלה

זהו תחום התמחור הסביר לבניית אתרי תדמית. תקציב זה מאפשר לספק ללמוד את השוק ואת הצרכים שלך, ולהגיש לך מספר פתרונות בוטיק התפורים למידה הנחוצה. מומלץ לבדוק עוד אתרים של אותו ספק שנעשו באותו תקציב, ולשים לב האם יש הבדל עיצובי/סגנוני בין האתרים השונים. ככל שהספק מפגין שטאנץ עיצובי אחיד, כך ניתן לשער מה יהיה המראה של האתר שלך, אך באותה מידה ניתן להבין כי הוא אינו מתאים את הסגנון לצרכים הייחודיים לכל לקוח. בגדול, מומלץ לראות עיצובים שונים וסוגים שונים של מבנה אתר ללקוחות שונים. כך אפשר לדעת שהעיצוב אכן תפור לקוח. כשאנחנו מסתכלים על אתר עלינו לשאול את עצמינו "האם הוא יתאים לקהל היעד של בעליו?", ולא "האם הוא מוצא חן בעיני?". כדאי להשאיר את העיניים על המטרה (יצירת הכנסות) ולא להתבלבל מ"אסטטיקה" ו"אוהב-לא אוהב".

זהו עד כאן. עוד בהמשך, ובינתיים נסיים במעט חכמה.

אחרי שהפסדתי הרבה כסף בפרויקטי אינטרנט כושלים, והרווחתי הרבה מאד כסף בפרויקטים מצליחים, אימצתי שיטה פשוטה לעבודה: כשאני ניגש לבניית אפליקציה, אתר, או כל פרויקט אינטרנט אחר, אני מחליט מה המטרה שלי, ואז בודק כמה יעלה לי להשיג אותה. אם העלות גבוהה ממה שחשבתי, אני שוקל האם כדאי לי בכלל להיכנס לפרויקט. אם התשובה היא "כן" אני עושה מאמץ כלכלי. למדתי לא לנסות "לאנוס" את הפרוייקט לתוך התקציב עליו החלטתי מראש, כי באינטרנט תמיד יהיה מי שיקח את הכסף ויבטיח הבטחות, בלי קשר לגובה הסכום או מציאותיות הדרישות.

בכל מקרה, זהו סדר העבודה הנכון, ולא השיטה האינטואיטיבית שהיא: להחליט כמה אני רוצה להוציא, ואז לבדוק מי יבטיח לתת לי הכי הרבה תמורת סכום זה. זה כל ההבדל בין סיכוי ל"הצלחה ביוקר" לבין וודאות של "כשלון בזול". תחשבו על זה, ושיהיה לכולנו בהצלחה.
עיצוב אתרים וורדפרס
את/ה מוזמן/ת ליצור קשר ולקבל הצעת מחיר לאתר תבניתי איכותי, או לעיצוב בוטיק אמיתי.